Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μέρη της κιθάρας και ιδιότητες τους.

Θεωρώ ότι προτού κάποιος αρχίσει να μαθαίνει κιθάρα,ή κάποιο άλλο μουσικό όργανο,θα πρέπει να ξέρει λίγα πράγματα για το όργανο,τα οποία δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του...

1-Κεφάλι.
2-Κόκαλο.
3-Κλειδιά.
4-Τάστα.
5-Ράβδος "truss".
6-Ένθετα.
7-Λαιμός και ταστιέρα.
8-Ένωση λαιμού με ταστιέρας.
9-Σώμα.
10-Μαγνήτες.
11-Ηλεκτρονικά.
12-Γέφυρα.
13-Προστατευτικό κάλυμμα για χτυπήματα από την πέννα.
14-Η πλάτη.
15-Το καπάκι.
16-Πλευρά του σώματος.
17-Τρύπα ήχου.
18-Χορδές.
19-Σέλλα (κάποιοι αναφέρουν αυτό το μέρος και "καβαλάρη" ).
20-Λαιμός και ταστιέρα.

Ο ήχος της κιθάρας παράγεται ως εξής:
Χτυπάμε την χορδή,προκαλείται ταλάντωση,οι δονήσεις από την ταλάντωση μεταφέρονται στην σέλλα,και από εκεί στο εσωτερικό της κιθάρας (αν είναι κλασσική, ακουστική) .Στην περίπτωση της ηλεκτρικής κιθάρας, ο ήχος που ακούγεται από τον ενισχυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαγνήτες δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.Όταν η χορδή ταλαντώνεται,το ηλεκτρομαγνητικό αυτό πεδίο διαταράσσεται,και αλλάζει.Αυτή η αλλαγή, "μεταφράζεται" ως ήχος!..Γι' αυτό και οι κλασσικές έχουν χορδές από πετονιά ενώ οι ηλεκτρικές κιθάρες έχουν χορδές από μέταλλο.

-Το κόκαλο δρα ως τάστο,όταν παίζουμε μια χορδή,χωρίς να πατάμε πάνω στην ταστιέρα (άταστη) .
-Τα κλειδιά έχουν ως ρόλο να κρατάνε σωστά τον τόνο της κιθάρας μας,και να μας βοηθάνε να τον αλλάζουμε ή να τον επαναφέρουμε.
-Τα τάστα χρησιμεύουν στο να αλλάζει (ανάλογα με το τάστο που παίζουμε) το μήκος της χορδής που ταλαντώνεται, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την αλλαγή του ήχου.
-Η ράβδος "truss" συναντάται κυρίως στις ηλεκτρικές, και διορθώνει το σχήμα του λαιμού.
-Από τους μαγνήτες παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.Τυχόν επιρροές σε αυτό, "μεταφράζονται" ως ήχος από τον ενισχυτή.
-Τα ηλεκτρονικά,ελέγχουν συνήθως φωνή και πρίμα (υψηλή συχνότητα).Παρ' όλα αυτά,υπάρχει περίπτωση να ελέγχουν ακόμη περισσότερο τον παραγόμενο ήχο.
-Η σέλλα,μεταφέρει τις δονήσεις στο εσωτερικό της κιθάρας,και αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό,και ποσοτικά,αλλά και ποιοτικά,σε μια κλασσική,ή ακουστική κιθάρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου