Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ξεκινώντας από τα βασικά.

    Πρώτα απ' όλα,ξεκινάμε σε καθιστή θέση,και όχι όρθια,όταν μαθαίνουμε κάτι.Αυτό ονομάζεται μελέτη,και είναι καλύτερα από το να είμαστε όρθιοι και προσπαθούμε να μάθουμε κάτι.
Παίρνουμε την κιθάρα  και την κρατάμε, όπως εμείς την νιώθουμε άνετα επάνω μας.Προσαρμόζουμε την καμπύλη της επάνω στα πόδι μας,έτσι ώστε να είναι σταθερή,και ξεκινάμε.Αν είστε δεξιόχειρες,τοποθετείτε το δεξί χέρι,πάνω από τις χορδές,στο σώμα,και το άλλο χέρι το τοποθετείτε στην ταστιέρα.Αν είστε αριστερόχειρες,τότε κρατάτε την κιθάρα αντίθετα,με το αριστερό χέρι να βρίσκεται πάνω από τις χορδές στο σώμα,και το δεξί στην ταστιέρα.
    Είναι πάρα πολύ σημαντική η θέση του αντίχειρα,στο χέρι που ασχολείται με την ταστιέρα.Μια λάθος θέση,θα μας πονέσει,και θα μας δυσκολέψει στο παίξιμο μας,ενώ μια σωστή θέση,θα μας διευκολύνει.Πιο συγκεκριμένα:

Προσέχουμε ώστε να έχουμε τοποθετημένο τον αντίχειρα μας πίσω από την ταστιέρα,και να είναι στην μέση περίπου του λαιμού,και όχι πιο πάνω.Αν έχετε μικρά δάχτυλα,κατεβάστε τον αντίχειρα σας λίγο πιο κάτω,και θα διαπιστώσετε ότι έχετε εύκολη πρόσβαση στις πιο πάνω χορδές.Ακόμη,ο αντίχειρας καλό θα ήταν να είναι ακριβώς πίσω και ανάμεσα στον δείκτη και στον μέσο,κάθως έτσι θα έχετε την δυνατότητα να κάνετε μεγαλύτερο άνοιγμα στα δάχτυλα σας,καθιστώντας στον έλεγχο σας μεγαλύτερο κομμάτι της ταστιέρας.Επιπλέον,καλό θα ήταν να είναι άνετο το χέρι,στον καρπό,και να μην έχει έντονη γωνία,όπως στην παρακάτω εικόνα,γιατί θα κουραστεί το χέρι σας,θα πονέσει,και μπορεί να πάθετε κάποιο πρόβλημα,και πιστέψτε με,δεν επιθυμείτε κάτι τέτοιο.
Τα δάχτυλα μπροστά από την ταστιέρα,πατάνε τις χορδές επάνω στα τάστα(ευθεία,παράλληλα μεταξύ τους κομμάτια συνήθως από μέταλλο) από την αριστερή τους πλευρά,κοντά στο τάστο,όπως στην παρακάτω εικόνα.Αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερη δύναμη,για να πατήσουμε την χορδή επάνω στο τάστα,και ο ήχος που θα βγεί όταν χτυπήσουμε την χορδή θα ακουστεί καθαρός,πράγμα που είναι πολύ σημαντικό...

Να θυμάστε,δεν υπάρχει λάθος ή σωστό στην κιθάρα.Όσο περισσότερο ασχολείστε,δεν θα έχετε να ανησυχείτε για την θέση του αντίχειρα σας,ή αν πατάτε σωστά τις χορδές στην κιθάρα.Θα σας έρχεται φυσικά.Άλλωστε η κιθάρα είναι θέμα υπομονής.Όσο πιο πολύ ασχοληθείτε,τόσο καλύτεροι θα γίνετε.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Μέρη της κιθάρας και ιδιότητες τους.

Θεωρώ ότι προτού κάποιος αρχίσει να μαθαίνει κιθάρα,ή κάποιο άλλο μουσικό όργανο,θα πρέπει να ξέρει λίγα πράγματα για το όργανο,τα οποία δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του...

1-Κεφάλι.
2-Κόκαλο.
3-Κλειδιά.
4-Τάστα.
5-Ράβδος "truss".
6-Ένθετα.
7-Λαιμός και ταστιέρα.
8-Ένωση λαιμού με ταστιέρας.
9-Σώμα.
10-Μαγνήτες.
11-Ηλεκτρονικά.
12-Γέφυρα.
13-Προστατευτικό κάλυμμα για χτυπήματα από την πέννα.
14-Η πλάτη.
15-Το καπάκι.
16-Πλευρά του σώματος.
17-Τρύπα ήχου.
18-Χορδές.
19-Σέλλα (κάποιοι αναφέρουν αυτό το μέρος και "καβαλάρη" ).
20-Λαιμός και ταστιέρα.

Ο ήχος της κιθάρας παράγεται ως εξής:
Χτυπάμε την χορδή,προκαλείται ταλάντωση,οι δονήσεις από την ταλάντωση μεταφέρονται στην σέλλα,και από εκεί στο εσωτερικό της κιθάρας (αν είναι κλασσική, ακουστική) .Στην περίπτωση της ηλεκτρικής κιθάρας, ο ήχος που ακούγεται από τον ενισχυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαγνήτες δημιουργούν ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.Όταν η χορδή ταλαντώνεται,το ηλεκτρομαγνητικό αυτό πεδίο διαταράσσεται,και αλλάζει.Αυτή η αλλαγή, "μεταφράζεται" ως ήχος!..Γι' αυτό και οι κλασσικές έχουν χορδές από πετονιά ενώ οι ηλεκτρικές κιθάρες έχουν χορδές από μέταλλο.

-Το κόκαλο δρα ως τάστο,όταν παίζουμε μια χορδή,χωρίς να πατάμε πάνω στην ταστιέρα (άταστη) .
-Τα κλειδιά έχουν ως ρόλο να κρατάνε σωστά τον τόνο της κιθάρας μας,και να μας βοηθάνε να τον αλλάζουμε ή να τον επαναφέρουμε.
-Τα τάστα χρησιμεύουν στο να αλλάζει (ανάλογα με το τάστο που παίζουμε) το μήκος της χορδής που ταλαντώνεται, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την αλλαγή του ήχου.
-Η ράβδος "truss" συναντάται κυρίως στις ηλεκτρικές, και διορθώνει το σχήμα του λαιμού.
-Από τους μαγνήτες παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.Τυχόν επιρροές σε αυτό, "μεταφράζονται" ως ήχος από τον ενισχυτή.
-Τα ηλεκτρονικά,ελέγχουν συνήθως φωνή και πρίμα (υψηλή συχνότητα).Παρ' όλα αυτά,υπάρχει περίπτωση να ελέγχουν ακόμη περισσότερο τον παραγόμενο ήχο.
-Η σέλλα,μεταφέρει τις δονήσεις στο εσωτερικό της κιθάρας,και αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό,και ποσοτικά,αλλά και ποιοτικά,σε μια κλασσική,ή ακουστική κιθάρα...

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αγορά κιθάρας...

      Ως κριτήριο για την αγορά μιας κιθάρας λαμβάνετε υπ'όψιν σας κυρίως δύο λόγους.
Πρώτα απ'όλα τι στυλ θα παίζετε.Αν είστε σίγουροι ότι θα παίζετε μόνο συγχορδίες, ή κάποια μουσικά θέματα,που δεν είναι πολύ απαιτητικά, ή που δεν θέλουν παραμόρφωση στον ήχο, π.χ. κλασσικά κομμάτια ή ελαφριά ροκ κομμάτια, τότε μια κλασσική, ή ακουστική κιθάρα αρκεί...Αν θέλετε εφέ στον ήχο, ή την δυνατότητα να παίζετε "metal" τότε μια ηλεκτρική, είναι μονόδρομος...Βέβαια, και μια υβριδική, δηλαδή μια ηλεκτροκλασσική ή ηλεκτροακουστική, μπορεί να αποδώσει, αλλά είναι συνήθως για να αποδοθούν συγχορδίες μέσω ενισχυτή...Το κακό με την ηλεκτρική, είναι ότι χωρίς ενισχυτή δεν ακούγεσαι...Με λίγα λόγια, μια  ηλεκτροκλασσική ή ηλεκτροακουστική κιθάρα είναι μια πολύ καλή επιλογή για πρώτη κιθάρα, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η δυνατότητα να παίξεις χωρίς ενισχυτή, και να ακουστείς, αλλά προσφέρει και την δυνατότητα σύνδεσης σε ενισχυτή, και επεξεργασία του ήχου της μέσω πολυεφέ, πεταλιέρας, ή ενισχυτή, παρέχοντας έτσι και την δυνατότητα, να ακουστούμε ακόμη περισσότερο.
Έπειτα, υπάρχει το οικονομικό θέμα...Μια κιθάρα μπορεί να κοστίζει από πολύ λίγο, έως πάρα πολύ...Ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός, και τις προτιμήσεις του...Βέβαια συνήθως ισχύει ο κανόνας που λέει πως ότι αγοράζεις παίρνεις...Σε μια κιθάρα προσέχουμε κυρίως το ξύλο κατασκευής, και την ποιότητα των κλειδιών, καθώς αν δεν είναι καλά θα κρατάνε την χορδή τονισμένη σωστά για ελάχιστο χρονικό διάστημα, και είναι ενοχλητικό να σταματάς την εκτέλεση μουσικών θεμάτων, για να χορδίσεις την κιθάρα σου (δηλαδή να επαναφέρεις τον τόνο).Κάποιες κιθάρες (συνήθως πιο ακριβές) έχουν χορδηστήρι (συσκευή για να ρυθμίζεις τον τόνο) ενσωματωμένο, κάτι που διευκολύνει την κατάσταση...Δεν είναι απαραίτητο,αλλά είναι τρομερά βολικό.Από άποψη χρημάτων πάντως,ο δρόμος της ηλεκτρικής είναι πιο ακριβός...Και αυτό επειδή αν πάρετε μια ηλεκτρική κιθάρα,καθώς θα ανεβαίνετε σε επίπεδο,θα θέλετε καλύτερο ήχο,και περισσότερες επιλογές...Νέος ενισχυτής,κάποιο πολυεφέ,ακόμη και νέα κιθάρα...
Αντέχετε την πρόκληση?..Να θυμάστε,επιμονή και υπομονή,είναι τα κλειδιά της επιτυχίας!..

Εισαγωγή στο "blog" .

        Είχατε ποτέ την επιθυμία να μάθετε κιθάρα,αλλά για πολλούς λόγους,δεν συνέβη;
Ο καθένας έχει τους λόγους του: Περίπλοκο και απαιτητικό ωράριο εργασίας,ελάχιστος ή αμελητέος ελεύθερος χρόνος,έως και οικονομικά θέματα,είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που αποτρέπουν πολλούς από την ενασχόληση τους με το ευγενές αυτό όργανο.
        Έστω ότι δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα σε ωδείο,είτε λόγω οικονομικού θέματος,είτε έλλειψης ελεύθερου χρόνου,αλλά προσπαθήσατε μέσω διαδικτύου...Σε κάποιους,φάνηκε εύκολο,και ξεκινήσανε έτσι.Πολλοί όμως δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα διαγράμματα που περιγράφουν τις συγχορδίες,ή άλλα διαγράμματα που εξηγούν βήμα-βήμα πως να παίξουν ένα τραγούδι,ή μια μουσική φράση...
        Το συγκεκριμένο "blog" δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην εκμάθηση κιθάρας,αποκλειστικά μέσω διαδικτύου,παρέχοντας επεξήγηση των μηχανισμών της κιθάρας,απαιτώντας μόνο την υπομονή σας,καθώς κάθε πράγμα θέλει χρόνο για να αποδώσει...
        Ανά τακτά διαστήματα θα δημοσιεύονται άρθρα τα οποία θα σας διευκολύνουν στην εκμάθηση σας.Ελπίζω να βοηθηθείτε μέσα από αυτό το "blog",και να σας φανεί χρήσιμο και ενδιαφέρον...